Muži: Viktoria Želešice – FC Veverská Bítýška 4:2 (1:0)

UŽ JE TO UDĚLÁNO UŽ JE TO HOTOVO. Viktoria zdolala na domácím hřišti v napínavém souboji svého hlavního rivala a zajistila si dvě kola před koncem soutěže titul vítěze okresního přeboru a postup do krajské I.B, kam postupuje podruhé v historii po téměř padesáti letech. 

Branky: Kučera 2 (64, 87), Záboj (22), Starý (78)

Sestava: Kovařík, Hlinecký, Kotouč, Florián, Kvarda (86. Hude), Pindur (72. Starý), Husák, Kučera, Forman, Záboj (89.Všetečka), Gajarský (86. Semrád)

Poslední krok bývá často nejtěžší. Viktoria měla před zápasem prvního s druhým týmem tabulky vcelku komfortní náskok osmi bodů a k tomu, aby potvrdila prvenství s soutěži jí stačilo vydolovat ze tří zápasů jeden bod. A to chtěla dokázat už doma, před početným „červenobílým“ publikem.

Do zápasu vstoupili hráči Viktorie bez respektu. Už ve třetí minutě byl jen kousek od vstřelení branky Záboj, ale dobré střelecké příležitosti mířil mimo tyče. Veverská Bítýška v úvodu zápasu působila, jako by se jí příliš nechtělo hrát, ale postupně srovnala s domácími krok. Jenže to spíše vypadalo, že Želešice se přizpůsobily tempu soupeře, než že by Bítýška nějak zásadně přidala. Ačkoli to měli být hosté, kdo měl být aktivnější a snažit se o vstřelení branky, tomu styl hry evidentně vyhovoval a z pomalé rozehrávky dokázal čas od času zahrozit rychlým výpadem dopředu, avšak bez efektu. V 17. minutě měly další příležitost Želešice. Po rohovém kopu se za šestnáctkou dostal ke střele Aleš Florián, ale mířil kousek nad. V 21. minutě se do nebezpečného protiútoku a otevřené obrany dostali hráči Bítýšky, ale Lukáš Kvarda předvedl bravurní obraný zákrok, kterým hrozící nebezpečí odvrátil. Následoval dlouhý (asi) Formanův pas před šestnáctku soupeře, kde osobní souboj vyhrál Martin Záboj a přesnou střelou poslal Viktorku do vedení. Branka s pořadovým číslem 100 v aktuální sezoně. Po vedoucím gólu se domácí viditelně uklidnili a většinou se jim dařilo dobře bránit střed hřiště a velkých příležitostí soupeře nepouštěli. Snad jen jednou měla Bítýška solidní gólovou příležitost, ale střela z dobré pozice mířila daleko vedle. Do šatny se šlo za více než příznivého stavu pro domácí, ale z průběhu hry bylo jasné, že ještě zdaleka není dobojováno a soupeř, byť prohrává, tak potvrzuje, že mu druhé místo v tabulce patří oprávněně.

Do druhé půle nevstoupila Viktorka příliš šťastně. Hned v první akci se nechala zamknout před vlastní brankou a po střele z pravé strany inkasovala na 1:1. I tento výsledek ba Viktorii stále stačil na to, aby mohla slavit vítězství v soutěži. Jenže na želešické hráče padla po obdržené brance deka a zřejmě obavy o výsledek a na hřišti to bylo znát. Viktorka přestala hrát a nedařilo se vůbec nic. Naopak soupeř vycítil příležitost, viditelně zrychlil a v těchto chvílích byla Bítýška jasně lepším týmem. A výsledkem byl v 58. minutě druhý gól z želešické síti. Hráči Bítýšky prošli po levé straně až do šestnáctky. Nevypadalo, to, že ve vápně budou mít dost prostoru na zakončení, ale přesto po nedůrazu obrany přišla střela, která skončila za Kovaříkovými zády. Nepříznivý stav však hráče Viktorky nakopl. Nebylo co ztratit. Bítýška naopak viditelně začala hrát na udržení jednobrankového náskoku a to se jí vymstilo vcelku brzy. Už v 64. minutě vybojoval na pravé straně míč Gajarský, potáhl ho na střed hřiště, kde přistrčil na Radima Kučeru a ten si na hranici šestnáctky věděl rady, zakončil přesně a znovu přiblížil Viktorku k postupu (nakonec právě tento gól byl postupový). Role se znovu vyměnily a znovu to byl soupeř, kdo musel hrát dopředu. A znovu Bítýška zvýšila aktivitu a dokázala si vytvořit i další příležitosti, ale hráčům soupeře buď chyběla přesnost, nebo byl proti Kovařík, který se blýskl dvěma, třemi dobrými zákroky. Pro Viktorii se potom otevřelo více prostoru na polovině soupeře. V 78. minutě poslal pas dopředu na Gajarského Forman. Vybíhající golman Bítýšky vysoký balon před důrazným Gajarským balon promáchnul, Gajarský v následném souboji jeden na jednoho s bránícím hráčem dokázal poslat míč před branku, kde byl zcela osamocený Honza Starý, který posla míč do sítě a poslal Želešice znovu do vedení. Hráči soupeře však zápas nevzdali a dál se hrálo naplno. Želešičtí už ale nechtěli připustit žádné drama a velmi pozorně bránili těsné vedení. V 87. minutě navíc dostal znovu před šestnáctku nabito Radim Kučera a ani tentokrát v souboji se soupeřovým brankářem nezaváhal, 4:2. Je rozhodnuto. Poslední minuty už byly o postupové euforii a po závěrečném hvizdu se u domácí střídačky vytvořil chumel slavících hráčů Viktorky.

1. TJ Viktoria Želešice 24 21 0 3 103:21 63 0 0
2. Vev. Bítýška 24 16 4 4 56:19 52 0 0

Fotky ze zápasu 

http://viktoriazelesice.rajce.idnes.cz/Viktoria_Zelesice_-_FC_Veverska_Bityska_4_2_1_0_-_primy_souboj_o_vitezstvi_v_okresnim_preboru_2018

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..