Muži: Viktoria Želešice – FK Ořechov 3:0 (1:0)

Branky: Řezáč (penalta), Starý J. 2

Sestava: Kovařík, Řezáč, Hlinecký, Šeliga (Kučera T.), Kotouč, Florián, Knee, Knotek, Kučera R., Starý J, (Karásek), Zlínský (Všetečka)

Na vždy očekávaný souboj dvou tradičních rivalů si tentokrát příznivci museli počkat až do posledního podzimního kola. V minulé sezoně se ve vzájemných duelech dařilo více Viktorii, která v obou utkáních brala všechny body. Ořechov, který se v uplynulé sezoně trápil na konci tabulky se v aktuální sezoně pohybuje celou dobu na předních příčkách a tam se po ne zcela vydařeném začátku sezony dotáhla i Viktorka a tak proti sobě nastupovali týmy z druhého a třetího místa v tabulce, což slibovalo více než zajímavý souboj.

Dalo se očekávat, že Ořechov se na soupeřově hřišti do žádného zběsilého náporu pouštět nebude, ale bude spoléhat na dobrou obranou hru a využívat svých mladých rychlíků k rychlým brejkovým výpadům. Tím, kdo podle tohoto scénáře měl tvořit hru byli domácí a ti také tuto roli plnili a od začátku byli aktivnějším týmem. Už v páté minutě si domácí vytvořili první velmi slibnou příležitost. Před šestnáctkou si sice úplně neporozuměli Knee s Kučerou a zdálo se, že tím celá akce skončí, ale Kučera se s míčem dokázal natlačit až k brankové čáře a poslal centr na před bránu, kde ho lehce přizvedl Starý a ten doplachtil až před zcela nekrytého Knotka, který však z téměř ideální pozice pálil mimo. Ve třinácté minutě byl David Knotek znovu adresátem podařené přihrávky od Kučery, ale ani tentokrát nedokázal zakončit přesně. Následného nepovedeného odkopu se zmocnil Starý, ale ve snaze překvapit golmana soupeře zvolil asi zbytečně ukvapenou střeli, která mířila vysoko nad. Bylo by nadnesené mluvit o úvodním náporu, ale Viktoria byla před brankou soupeře častěji, Ořechov v této fázi utkání nebyl dopředu vůbec nebezpečný. Hra se však postupně vyrovnala a hrálo se většinou o střed hřiště, bez vážnějšího ohrožení jedné či druhé branky. Až po půlhodině hry se dostal do své další obrovské příležitosti Knotek, který zůstal znovu nikým nekrytý na úrovni značky pokutového kopu a hlavou zakončoval povedenou přihrávku Kneeho. Zakončení však chyběl větší důraz a golman hostů si s ní dokázal poradit. Jednu z mála příležitostí na druhé straně měl o nějakých pět minut později ořechovský Vaněk, který si šikovně udělal prostor pro střelu, ale v dobré pozici pálil vysoko nad. Podobně se o chvíli později dařilo Floriánovi na druhé straně, který si naběhl na odražený míč po rohovém kopu, ale jeho prudká rána mířila nad. Minutu před koncem první poloviny se do šestnáctky proháčkoval Kučera a stihl najít dobře postaveného Zlínského, ale následně byl skluzem soupeře poslán nekompromisně na trávník a rozhodčí bez váhání nařídil pokutový kop. Míč na značku si tradičně postavil Pavel Řezáč a svou nekompromisní střelou nahoru nedal ořechovskému golmanovi nejmenší naději na úspěch. Ještě do poločasu se dokázal rychlým sprintem prosadit Šeliga, ale před brankou postupně nedokázali zakončit Starý, Zlínský ani dobíhající Kučera.

Role pro druhý poločas byly rozdány jasně. Ořechov musel zvýšit aktivitu směrem dopředu, pokud chtěl myslet na vyrovnání, hlavním úkolem Želešic bylo pozorně co nejdéle ubránit těsný náskok a případně využít stále více otevřené obrany soupeře a vedení pojistit. Ořechovští hráči se svého úkolu zhostili velmi zodpovědně a byli to oni, kdo první čtvrthodinu druhé půle určoval tempo hry, která se odehrávala z velké části na polovině domácích. Želešičtí však svůj úkol plnili neméně dobře a ačkoli byli pod očekávaným tlakem, tak soupeři nedovolili vážněji  ohrozit svoji svatyni. V 60. minutě si přece jen vybrali domácí obránci slabší chvilku a vyrobili kiks před vlastní šestnáctkou, ze které se zrodila možná největší příležitost Ořechova, ale Kovařík střelu z ostrého úhlu na přední tyč spolehlivě pokryl. Po dvaceti minutách hry ve druhé půli se Viktorii podařilo vymanit ze sevření soupeře a domácí hráči začali plnit i druhou část poločasového úkolu, prosadit se proti vysunuté obraně soupeře. Po několika nesmělých pokusech se to dokonale podařilo v 72. minutě. Po pravé straně prošel velmi snadno Knotek a měl dostatek prostoru i času, aby poslal přesný centr na nabíhajícího Honzu Starého, který si v těchto situacích umí poradit a poslal míč nekompromisně do sítě. Stav 2:0 zhruba čtvrt hodiny před koncem už vypadal hodně slibně. Místo Zlínského přišel na hřiště defenzivnější Všetečka a u něj se začala rodit další povedená akce domácích. Všetečka vybojoval ve středu pole míč a přenesl hru na pravou stranu, kde měl hodně prostoru Šeliga. Ten však musel svůj sprint vzdát a skončil se svalovým zraněním za brankovou čarou. Ořechovští hráči se s míčem dostali pouze na půlící čáru, kde míč vybojoval Knee a nikám neohrožován prošel k šestnáctce a poslal balon přesně na nohu Starému, který ho dotlačil do sítě a v 78. minutě určil definitivní podobu výsledku. Soupeři bylo víceméně jasné, že proti pozorné obraně domácích se ve zbývající desetiminutovce pravděpodobně třikát prosadit nedokáže a dohrávalo se víceméně v poklidném tempu.

K vidění byl určitě zajímavý fotbal a jedno z nejpohlednějších utkání v tomto ročníku soutěže, ke kterému přispěli oba soupeři a dokázali, že v popředí tabulky nejsou náhodou. Ořechov byl důrazný, ale chyběl mu v tomto utkání jakýkoli nápad  a moment překvapení. Viktorka dokázala, že ji utkání s vyrovnanými soupeři sedí daleko více, než souboje s týmy z nižších příček tabulky. Před brankou soupeře toho želešičtí hráči dokázali vymyslet výrazně více než soupeř a tentokrát zcela po zásluze zvítězili.

Želešice vymazaly náskok Ořechova a díky lepšímu skóre se posunuly na 2. místo v tabulce po polovině soutěže, kde „přezimují“, ale pouze do příštího týdne, kdy je čeká předehrávka prvního jarního kola s druhým místním rivalem, Modřicemi, které jsou v našlapané horní polovině tabulky čtvrté se stejným bodovým ziskem a pouze horším skóre..

Přes dvě vstřelené branky přišel Honza Starý o titul střelce podzimu. V Oslavanech řádil babický Kučera, který se prosadil hned čtyřikrát a přeskočil v tabulce želešického „nekopa“.

Hodnocení zápasu z druhé střídačky je k dispozici zde.

Fotky ze zápasu najdete tradičně v Galerii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..